Czy podgrzewanie w mikrofalówce jest szkodliwe?

mikrofalówka

Większość z nas nie potrafi sobie wyobrazić codziennego przygotowywania posiłków bez korzystania z nowoczesnych urządzeń posiadanych w kuchni. Sprzęty elektroniczne znacznie skracają czas pracy i przyspieszają proces gotowania, wyręczając nas w kuchennych obowiązkach. Sprzęt AGD, taki jak roboty kuchenne czy nowoczesne blendery, są nieocenioną pomocą przy wykonywaniu wymyślnych potraw i wykwintnych dań. Okazuje się jednak, że niektóre urządzenia mogą mieć szkodliwy wpływ na nasze zdrowie, o czym przestrzegają nas przekazy medialne.

Szkodliwy wpływ promieniowania – czy należy unikać mikrofalówek?

O ile w przypadku sprzętów elektronicznych, wykorzystujących jedynie impuls elektryczny do działania, nie musimy martwić się o jakiekolwiek skutki uboczne, to urządzenia emitujące wiązki promieniowania mogą mieć niekorzystny wpływ na nasze zdrowie. Tak przynajmniej przekonują nas artykuły w gazetach i na portalach internetowych. Specjaliści z różnych branż ostrzegają konsumentów przed korzystaniem z mikrofalówki, która stanowi podstawowe wyposażenie AGD do kuchni. Jedzenie podgrzewane w błyskawiczny sposób za pomocą urządzenia wytwarzającego mikrofale, ma ponoć „absorbować” szkodliwe promienie, które mają bardzo szkodliwy wpływ na jakość pokarmu. W większości przypadków te domysły są jednak oparte na błędnych założeniach i nie znajdują pokrycia w rzeczywistości. Inni naukowcy, zajmujący się od lat tematyką wpływu promieniowania na zdrowie, uważają że przygotowywanie potraw w mikrofalówce nie jest szkodliwe, a nawet może być pożyteczne.

Zdania są podzielone, komu więc wierzyć?

Mikrofalówka stanowi z pewnością niezbędne AGD kuchenne, bez którego większość z nas nie wyobraża sobie normalnego funkcjonowania. W urządzeniu mikrofalowym w prosty i szybki sposób podgrzejemy obiad, zrobimy popcorn, przygrzejemy zupę. Korzystanie z mikrofalówek może być jednak kontrowersyjne, ze względu na rzekome negatywne oddziaływanie fal promieniotwórczych na organizm człowieka. Promieniowanie, wytwarzane przez urządzenie, ma dodatkowo wchodzić w reakcję z innymi falami „obecnymi” w naszym domu, np. Wi-Fi. Do dziś nie udowodniono naukowo prawdziwości tych stwierdzeń, jednakże wiele wątpliwości każde pochylić się głębiej nad tym tematem. Przeciwnicy takiego spojrzenia wskazują na zgoła odwrotne właściwości mikrofalówek, chwaląc wręcz ich…pozytywny wpływ na zdrowie. Przygotowywanie potraw w takim urządzeniu w znacznym stopniu skraca czas podgrzewania, zapobiega przypaleniom (i wytwarzaniu się związków rakotwórczych). Nie sposób więc skonfrontować wszystkie fakty i kontrargumenty, dlatego warto kierować się po prostu zdrowym rozsądkiem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *