5 porad, jak oszczędnie korzystać z lodówki

Lodówka musi być podłączona do prądu przez cały czas, co oznacza, że ma duży wpływ na wysokość naszych rachunków za energię elektryczną. W przeciwieństwie do większości sprzętów nie możemy tak po prostu odłączyć jej od prądu, gdyż wszystkie przechowywane produkty szybko uległyby zepsuciu, a mrożonki od razu by się rozmroziły. Warto zatem stosować się do kilku wskazówek, dzięki którym uda nam się ograniczyć zużycie energii przez lodówkę.
Ustawmy lodówkę w odpowiednim miejscu
Już samo miejsce, w którym stoi lodówka może mieć wpływ na większy pobór prądu. Nie powinniśmy zatem ustawiać jej w pobliżu źródeł ciepła, takich jak kuchenki, piekarniki czy nawet kaloryfery. Ciepło sprawi, że lodówka szybko się nagrzeje i w rezultacie będzie musiała pobrać więcej energii, by zapewnić żywności odpowiednio niską temperaturę.
Pamiętajmy o regularnym rozmrażaniu
Zalegająca w komorze chłodziarki i zamrażarki gruba warstwa lodu negatywnie wpływa na pracę urządzenia, przechowywaną żywność, a poza tym znacznie podnosi zużycie energii. Właśnie dlatego tak ważne jest regularne rozmrażanie lodówki. Jeśli nie lubimy wykonywać tej czynności, powinniśmy wybrać lodówkę wyposażoną w technologię No Frost. Ten nowoczesny mechanizm zapewnia płynną wymianę powietrza i utrzymuje poziom wilgotności na optymalnym poziomie, dzięki czemu nie dopuszcza do powstawania szronu i lodu. Obecnie lodówki z systemem No Frost ma w swojej ofercie wielu producentów, m.in. marka Samsung.

Ustawmy optymalną temperaturę
Większość z nas nie zwraca na to uwagi, ale temperatura, jaka panuje w lodówce, również może mieć wpływ na większe zużycie prądu. Jeśli obniżymy temperaturę o kilka stopni, urządzenie będzie intensywniej pracować, by jak najszybciej osiągnąć ustawiony pułap. Najlepiej więc ustawić optymalną temperaturę – dla chłodziarki to około 4°C – 7°C, a dla zamrażarki około -18°C. Każda lodówka ma wbudowany panel sterowania, dzięki któremu precyzyjnie ustawimy temperaturę. Może to być klasyczne sterowanie mechaniczne lub bardziej nowoczesne elektroniczne, które znajdziemy choćby w lodówce Samsung RB37J502VB1.
Szybko zamykajmy drzwi lodówki
Wiele osób otwiera drzwi lodówki, a następnie patrząc na produkty, zastanawia się nad tym, jaką potrawę przygotować. Czas mija, a do wnętrza chłodziarki dostaje się coraz więcej ciepłego powietrza. Aby się go pozbyć i ponownie stworzyć odpowiednie warunki dla przechowywanej żywności, lodówka będzie musiała zużyć więcej prądu. Jest to więc dość kosztowny nawyk. Na szczęście z pomocą przychodzą nam producenci sprzętów AGD, którzy w lodówkach stosują alarm otwartych drzwi. Jeśli drzwi urządzenia pozostaną otwarte przez dłuższy czas, rozlegnie się sygnał dźwiękowy, ponaglający do ich zamknięcia. Tę praktyczną funkcją posiada większość lodówek Samsung, w tym model RB37J502VB1.
Nie wkładajmy gorących potraw do lodówki
Na koniec warto pamiętać, aby do lodówki wkładać tylko ostudzone potrawy. Jeśli będą one zbyt ciepłe, urządzenie będzie musiało intensywniej pracować, przez co zużyje więcej prądu, niż jest to konieczne. Poza tym wewnątrz komory powstanie para i nagromadzi się niepotrzebna wilgoć, co może przyspieszyć psucie się żywności.