4 wskazówki, jak prawidłowo korzystać z płyty indukcyjnej

płyta indukcyjna

Płyta indukcyjna pozwala gotować szybciej i oszczędniej niż płyta gazowa czy ceramiczna, a do tego świetnie komponuje się z nowoczesnym wnętrzem kuchennym. Jej obsługa jest bardzo łatwa i nie wymaga żadnych specjalnych umiejętności. Warto jednak zwrócić uwagę na pewne kwestie, dzięki którym urządzenie będzie pracowało z najwyższą wydajnością przez długi czas. Oto kilka praktycznych wskazówek, jak prawidłowo korzystać z płyty indukcyjnej.

1. Dopasuj garnki do średnicy pola

Z pewnością wiesz, że płyta indukcyjna wymaga używania specjalnych naczyń z ferromagnetycznym dnem. Ich wybór jest ogromny, ponieważ w sklepach dostępne są naczynia wykonane ze stali nierdzewnej, emaliowanego żelaza czy aluminium pokrytego powłoką ceramiczną. Wybierając garnki, warto jednak zwrócić uwagę na ich średnicę. Powinno być ona mniejsza lub idealnie dopasowana do średnicy pola indukcyjnego. Jest to bardzo ważne, ponieważ przy zbyt dużej średnicy płyta indukcyjna może po prostu nie wykryć garnka. W urządzeniach, które nie posiadają wyznaczonych pól grzejnych, ten problem nie występuje. Niektóre modele, jak np. płyta indukcyjna Amica PIT 6541 NSU, mają zarówno wyznaczone pola, jak i pola podłużne, dostosowane do niestandardowych naczyń. Więcej modeli znajdziesz tutaj.

płyta indukcyjna

2. Dobierz odpowiednią moc

Płyty indukcyjne pozwalają precyzyjnie ustawić temperaturę dzięki intuicyjnym panelom sterowania. Należy jednak ostrożnie korzystać z funkcji Booster czy PowerBooster, którą posiadają płyty indukcyjne Amica. Jej zadaniem jest zwiększenie mocy grzania pola, czego skutkiem jest szybsze przygotowanie potraw. Jeśli więc włączymy tę funkcję, nie powinniśmy oddalać się od płyty indukcyjnej. Ze względu na bardzo wysoki poziom grzania, potrawa zagotuje się błyskawicznie, a jeśli jej nie przypilnujemy, przypali się albo wykipi. Niektóre płyty indukcyjne Amica, jak choćby model PIT 6541 NSU, posiadają zaprogramowane programy gotowania, co pozwala w łatwy sposób dobrać odpowiednią temperaturę do swojej potrawy.

3. Utrzymuj panel sterowania w czystości

Wszystkie płyty indukcyjne mają dotykowe panele sterowania, co jest bardzo praktycznym rozwiązaniem. W płytach indukcyjnych Amica zastosowano Slider, który z jednej strony umożliwia szybką obsługę, a z drugiej pozwala łatwo utrzymać odpowiednią czystość. To właśnie o przyciski sensorowe powinniśmy zadbać w pierwszej kolejności, gdyż każde zanieczyszczenie czy resztki jedzenia, mogą zostać rozpoznane przez płytę jako dotknięcie palca. Z tego też względu na panelu sterowania nie powinniśmy kłaść innych przedmiotów: garnków, talerzy czy sztućców.

4. Nie ustawiaj na płycie innych przedmiotów

Choć płyta indukcyjna nagrzewa jedynie dno naczynia, a cała jej powierzchnia pozostaje zimna, dla jej dobra nie powinniśmy kłaść na niej innych przedmiotów. Powierzchnia wykonana ze szkła ceramicznego jest niezwykle odporna, jednak łatwo można ją zarysować, przez co straci na swoim wyglądzie. Musimy również uważać, aby nie upuścić na nią twardych i ciężkich przedmiotów, gdyż punktowe obciążenie może doprowadzić do jej pęknięcia.

płyta indukcyjna Płyta Indukcyjna Amica PIT 6541 NSU

Wykonanie: Ceramika
Ilość pól grzejnych: 4
Moc całkowita (W): 7400
Technologie: Funkcja Booster, System Pro Baby, Slider, Funkcja Bridge, AutoBridge, Hob&Go, CheckPot
płyta indukcyjna
Kliknij, by ocenić ten wpis!
[Total: 1 Average: 5]

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *